FAKÜLTEMİZDE PANEL

19. 12. 2016 Pazartesi günü Fakültemizde önemli bir Panel gerçekleşti. İslam tarihi alanında yaptıkları önemli çalışmalarla Türkiye'nin önemli isimlerinden  üçü Fakültemize konuk oldular.

"İslam Tarihinde İlk Fitne ve Sebepleri" konulu Panel'in konukları; İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Adnan Demircan, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanefi Palabıyık ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Apak idi.

Moderatörlüğünü,  "Gazneliler" ve "Peygamberimizin Mekke Yılları" gibi çalışmaları ile yakından tanınan Prof. Dr. Hanefi Palabıyık'ın yaptığı Panel'de, İlk Fitne ve Sebepleri masaya yatırıldı. Prof. Dr. Hanefi Palabıyık,  Asr-ı Saadet Dönemini özetleyerek, ilk nifak hareketleri ve münafıkların müfsit hareketlerini  Peygamberimizin üstün idareci vasıfları ve vahyin avantajı ile nasıl bertaraf edip, pasivize ettiğini İslam tarihinden örnekler ile anlattı.

"Hariciler", "Ali- Muaviye Kavgası" ve "Emeviler" gibi çalışmaları ile tanıdığımız Prof Dr. Adnan Demircan ise, Sakife toplantısından başlayarak, Sıffin Savaşına kadar olan dönemi özetleyerek, İslam tarihindeki güç mücadelesini kabile ve insan odaklı bir perspektiften gözler önüne serdi. İktidar mücadelesindeki önemli etkenleri dinleyicilerle paylaştı.

Son konuşmacı ise, Prof. Dr.  Adem Apak oldu. "Amr b. As", "Asabiyet" ve "Hz. Osman" çalışmaları ile tanıdığımız hocamız, Emeviler'den  başlayarak, günümüze kadar ayrılık hareketleri ve sebeplerini paylaştı. Kerbela gibi acı olayların temelinde yatan nedenler yanında,  Emeviler'in Paris kıyılarına kadar dayanan iktidar ve yönetim kabiliyetlerinin altını çizdi.

Son bölümde soru-cevap bölümüne geçildi. Öğrencilerimiz misafir Akademisyenlere sorular yönelterek onların fikirlerinden ve birikimlerinden istifade etmeye çalıştılar.

Sunulan Panel, Fakültemiz Akademik kadrosu tarafından da ilgi ile takip edildi.