Genç İlahiyatlılar Programı Gerçekleştirildi

Diyanet Tv Programı “Genç İlahiyat” Fakültemiz Öğrencileriyle Buluştu

TRT Diyanet TV’de ses sanatçısı Mustafa CİHAT tarafından sunulan "Genç İlahiyat" programı çekimi, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde 24 Aralık 2014 tarihinde Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet UYSAL’ın konuk olduğu "İslam Coğrafyasındaki Patolojik Sorunlar" konulu programa; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa BIYIK, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şaban HAKLI, Dekan Yardımcılarımız Yrd. Doç. Dr. Özden KANTER, Yrd. Doç. Dr. Şahabettin ERGÜVEN, İl Müftümüz Mehmet AŞIK ile çok sayıda öğretim üyesi ve İlahiyat Fakültesi öğrencisi katıldı.

Programda Doç. Dr. Ahmet UYSAL, program sunucusu Mustafa CİHAT ile öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı. Orta Doğuda yaşanan sorunların temelinde İslam’ın yanlış yorumlanmasından kaynaklanan mezhep çatışmalarının etkili olduğunu, bu bağlamda genç ilahiyatçılara büyük görevler düştüğünü söyleyen UYSAL, batılı devletlerin İslam coğrafyasında geniş çaplı bir Sünni-Şii çatışması yaratmaya çalıştığını, böyle bir çatışmanın engellenebilmesi için İslam’ın doğru anlaşılıp yorumlanmasının gerektiğini, bunun sağlanması durumunda geçmişte olduğu gibi günümüzde de Türk, Arap, Kürt vb. ulusların bir arada huzur içinde yaşayabileceklerini ifade etti. Konuşmacı ayrıca Işid, El-Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin batı orijinli olduğunu, bu örgütlerin batılılar tarafından bazı bölge devletlerinin de yardımıyla İslam coğrafyasını istikrarsızlaştırmak için kullanıldığını ifade etti.

UYSAL, batının bir taraftan Müslüman halklara çifte standart uyguladığını, kendi kontrolünde olduğu sürece Arap ülkelerindeki antidemokratik rejimleri görmezden geldiğini, diğer taraftan ise demokratik seçimlerle iktidara gelen bazı Arap hükümetlerinin darbelerle devrilmesi için el altından çaba harcadığını belirtti. Konuk, Hristiyan batı medeniyetinin yıkıcı ve sömürgeci, Müslüman doğu medeniyetinin ise yapıcı ve imar edici bir medeniyet olduğunu, batı ülkelerinin tarih boyunca silah ve barutla, Müslüman ülkelerinin ise ilim ve irfanla geliştiğini savundu. Türkiye’nin son yıllarda izlediği Orta Doğu politikasının doğru ve tutarlı olduğu, bu politikanın ezilen bölge halkları için bir umut ışığı olduğu da dile getirildi.

Program sonunda, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Doç. Dr. Ahmet Uysal’a, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şaban HAKLI da program sunucusu Mustafa CİHAT’a birer teşekkür plaketi takdim ettiler.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programın ardından Sanatçı Mustafa Cihat tarafından bir konser verildi. Programın, TRT Diyanet TV'de yayınlanacağı tarih ayrıca bildirilecektir.